Bloeiende woningmarkt niet goed voor allen

De gemiddelde koopprijzen van woningen zijn de afgelopen jaren weer aan het stijgen. Over het algemeen zijn steeds meer mensen van huis gewisseld en dit resulteert in een bloeiende woningmarkt. Echter profiteert niet iedereen hiervan.

Bloeiende woningmarkt voor starters

Denk bijvoorbeeld aan starters, mensen die voor het eerst een koopwoning willen kopen, hebben een steeds hogere hypotheeklening nodig. Naast de prijsstijgingen, heeft er ook een verandering in de regelgeving plaatsgevonden ten nadele voor de starters. Er moet namelijk meer eigen geld worden ingebracht, omdat ze minder mogen lenen. In 2012 was het nog mogelijk om 106 procent van de huiswaarde te lenen. Volgend jaar zal dit niet meer mogelijk zijn. Dan is het namelijk alleen nog mogelijk om de aankoopwaarde te lenen.

Dit lijkt alsof dit geen probleem zou moeten vormen. Maar door taxatiekosten, notariskosten, makelaarskosten en overdrachtskosten komen de kosten toch hoger uit dan gepland voor de starters. Deze kosten moeten dan direct worden betaald door de koper en dit moet gedaan worden met gespaard geld of geleend geld.

Vooral starters in de Randstad hebben het moeilijk met het vinden van een koopwoning. Het aantal transacties daalt in de grote steden en wanneer er eindelijk eens wat vrij komt is het ook snel weer weg.

Verkopen van huizen

De stijging in huisprijzen klinkt goed voor mensen die van plan zijn hun huis te verkopen. Dit is echter niet zo voor de mensen die wonen in zogeheten krimpregio’s. Dit zijn gebieden zoalsĀ  Limburg en het oosten van Groningen. Deze gebieden zijn veel minder populair en mensen staan dan ook niet te trappelen om daar te gaan wonen. De prijsstijgingen hebben in deze gebieden dan ook weinig effect. In deze regio’s gelden andere regels. De huizenmarkt in Nederland moet dan ook niet als geheel worden gezien. Wanneer wordt gekeken naar bijvoorbeeld Amsterdam, dan is te zien dat de dynamiek daar heel anders is.

Bloeiende woningmarkt niet goed voor allen