Huur stijgt met record lage percentage

De huur stijging was in juli 2017 slechts met 1,6 procent gestegen ten opzichten van juli een jaar eerder. Sinds 2010 is niet zo een lage stijging geweest.

Er zijn een aantal cijfers bekend gemaakt door het CBS. De huur op sociale huurwoningen is maar met 1,1% gestegen en dat is vrij laag. De overige huurstijgingen lagen rond de 2,4 procent.

Nieuw huur beleid

De stijgingen van de huur bij sociale huurwoningen waren in 2017 lager dan de 1,6 procent in 2016. Dit komt gedeeltelijk door een gewijzigde huurbeleid. Door het nieuwe beleid mogen de inkomsten van een huurcorporatie in een jaar niet meer stijgen dan met 1,3%. Dit zorgt voor zekerheid dat de huur stijgingen niet te snel stijgen.

De overige huurders kennen wel een hogere stijging dan een jaar eerder. De meeste van de overige huurders kennen de hoogste huurstijging die mogelijk is. Sinds 2017 is het mogelijk om de huren met 2,8 procent te laten stijgen. Dit was in 2016 nog 2,1 procent maar ook deze percentage is veranderd met het nieuwe beleid.

Stijging in de vrije sector

In de vrije sector is het huurbeleid niet van toepassing. Gevolg hiervan is dat de huren in de vrije sector veel sneller stijgen in de afgelopen twee jaar. Maar toch wanneer er gekeken wordt naar huurstijging sinds 2012 loopt de vrije sector toch nog achter. In de vrije sector was de stijging sinds 2012 namelijk 14% en de stijging in de geregelde sector 16%.

Verschil per regio

De koploper is duidelijk. Amsterdam spant de kroon met een stijging van 2,5 procent dit jaar. Amsterdam heeft al jaren lang de hoogste stijging van Nederland. Door kenners komt dit voornamelijk door vele wisselingen van woning. Bij mensen die in het zelfde huis blijven wonen steeg de huur namelijk maar met 1,5 procent. Door de hoge huur in Amsterdam verplaatsen veel mensen zich naar net buiten Amsterdam. Door deze verplaatsing liggen de huren in die gehele regio hoger dan in in andere provincies.

Huur stijgt met record lage percentage
Tags: