Advies bij duurzaam investeren in vastgoed | Marcel Van Hooijdonk

Niet lang geleden kon je met een flinke knuist glaswol en een extra glasplaat al een groen label op je pand plakken. Tegenwoordig is er meer inspanning en investering voor nodig om in de veilige zone van het energielabel te komen.

Marcel van Hooijdonk herkent de stijgende vraag naar verduurzaming van vastgoedobjecten.

“Steeds vaker kiezen investeerders voor duurzaam. Maakt u zich echter geen zorgen over een invasie van ‘boomknuffelaars’ op de woningmarkt.  Duurzame woningen leveren nu eenmaal hogere huuropbrengsten op. Energiebesparende maatregelen worden bovendien vaak royaal gesubsidieerd vanuit de overheid.  Niet alleen het milieu is dus gebaat bij duurzaamheid, ook de portemonnee.”

Subsidies

Marcel van Hooijdonk: “De overheid heeft voor het jaar 2050 een zogenaamde  ‘circulaire economie’ als doel gesteld. Een economie zonder afval dus.” De doelstelling wordt gestimuleerd met subsidies die interessant zijn voor investeerders:

  • Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE): subsidie voor opwekken elektriciteit
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (IDE): voor de aanschaf van onder andere zonneboilers en warmtepompen
  • Energie-investeringsaftrek (EIA) :subsidie bij investering in een energiezuinige installatie of voorziening
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): investeringssubsidie voor nieuwbouw of renovatie met het duurzaamheidskeurmerk (BREEAM)

Steeds meer verduurzamingsmogelijkheden

Vloerisolatie, Dakisolatie, HR++ glas, warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler; de mogelijkheden voor  nieuwe en verbeterde verduurzaming zijn steeds uitgebreider.

Marcel van Hooijdonk: “Bepaal bij de keuze voor verduurzamingsmaatregelen in ieder geval vier belangrijke variabelen:

  1. De investering (denk bijvoorbeeld ook aan de tijd die het u kost)
  2. Het jaarlijks rendement (besparing of extra huuropbrengsten)
  3. Eventuele subsidie
  4. De terugverdientijd

Hoe zwaar deze variabelen ten opzichte van elkaar wegen bepaalt u aan de hand van uw ondernemersplan, het beschikbare budget maar ook uw geduld.”

Energielabel

Marcel van Hooijdonk: “Vergeet na uw verduurzamingsmaatregelingen vooral niet uw energielabel te laten (her)waarderen. Dit heeft invloed op de huurprijzen en de waarde van het pand. Woningcorporaties en andere verhuurders zijn dit overigens verplicht.  Bij het ontbreken van een geldig energielabel riskeert u een boete die flink kan oplopen.”

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk schrijft in zijn blogs over interessante onderwerpen of adviezen van en voor vastgoedinvesteerders. Houd deze website dus goed in de gaten! Heeft u zelf een tip? Neem dan contact op met ons.

Advies bij duurzaam investeren in vastgoed | Marcel Van Hooijdonk