Alle 1450 onderzochte panden in Groningen moeten worden versterkt

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders heeft laten weten dat alle onderzochte woningen in het gasbevingsgebied in Groningen moeten worden versterkt. Het is een ingrijpende conclusie en ziet er als een immense opgave uit. Dat is het ook maar de bewoners zijn niet veilig.

De uitspraak baseert hij op de inspectie van 1100 woningen en 350 panden van onder andere brandweer, politie, gemeente- en verzorgingshuizen. Het gaat om de vijf dorpen Loppersum, ’t Zandt, Appingedam, Overschild en Tes Post.

Het versterken van de panden bestaat uit het verstijven van houten vloeren, funderingen aanpassen en verbindingsconstructies tussen muren en plafonds verbeteren. Pas hierna voldoen de woningen aan de veiligheidsnormen. De versterking zorgt er niet voor dat woningen niet meer kunnen instorten door een aardbeving, het zorgt er voor dat mensen de woning nog op tijd kunnen ontvluchten mocht er een aardbeving met een klap van 5 op de schaal van Richter voorbij komen.

De gevolgen zijn nog niet bekend voor alle 22.000 panden die in het gebied staan. Volgend jaar zullen er weer 5000 woningen onderzocht worden. De kosten zullen waarschijnlijk tot in de miljoenen euro’s lopen en voor de rekening van het Nederlandse Aardolie Maatschappij zijn.

Dilemma

Binnen 3 maanden worden de eigenaren op de hoogte gesteld van het versterkingsplan. Daarin staat wat er nodig is en wat de planning is. Maar wat valt er te doen als de maatregelen meer gaan kosten dan dat het huis waard is. Zullen ze eigenaren dan uitgekocht worden of wordt het gesloopt en opnieuw gebouwd. En wat moet er gebeuren als eigenaren niet hun huis willen versterken? Verder is de beslissingsvrijheid voor mensen in een rijtjeshuis minder dan dat van een eigenaar van een boerderij.

Alle 1450 onderzochte panden in Groningen moeten worden versterkt
Tags:         
%d bloggers liken dit: