Besparing bij verhuizing voor 2018 met restschuld

Volgens de Hypotheker doen woningbezitters die willen verhuizen maar een restschuld hebben er goed aan om verkoop rond te krijgen voor het begin van het nieuwe jaar. Dit advies is omdat het in 2017 nog mogelijk is om gebruik te maken om tot wel 15 jaar rente en andere kosten af te trekken. Vanaf het nieuwe jaar is dit fiscaal niet meer mogelijk om te doen. Dit kan dus een flinke besparing zijn, wanneer de verkoop is afgerond voor 31 december van het huidige jaar.

Uit cijfers van Calcasa blijkt dat er in Nederland ongeveer 340.000 woningen een restschuld hebben. De hypotheek is hierbij hoger dan de waarde op dat moment van het huis. Deze onderwaarde is voor veel huisbezitters een doorn in het oog, wanneer zij denken aan een verhuizing. In 2012 heeft de overheid een tijdelijke maatregel ingesteld. In die periode zat de woningmarkt in zwaar weer. De regel betekende dat mensen die in bezit waren van een woning en die woning met verlies verkochten en een nieuwe hypotheek afsluiten. Deze mensen mogen de rente van de renteschuld over 15 jaar aftrekken van de belasting. De genoemde termijnen is alleen voor restschuld die zijn opgelopen tussen eind 2012 en eind 2017.

Maak gebruik van de besparing

Vanaf 1 januari is de regeling niet meer actief. Heel veel van de woningbezitters weten niks van deze regeling. Het is dus van belang de mensen hier over te informeren. Wanneer een stel die samenwoont en beide modaal inkomen heeft en bijvoorbeeld een restschuld hebben van 20.000 euro. Deze mensen kunnen tot 15 jaar dik 1000 euro per jaar terug vragen bij de belasting.

Herstel

Het herstel van de woningmarkt in nog niet in heel Nederland in orde. Het is daarom jammer dat het kabinet nu al deze regeling afschaft. Dit zorgt voor situaties waarbij mensen niet kunnen verhuizen voor bijvoorbeeld een nieuwe baan. Dit is slecht voor het herstel van de markt.

Besparing bij verhuizing voor 2018 met restschuld
Tags: