Eerste 3D-geprinte woning van beton wordt gebouwd in Eindhoven

De gemeente Eindhoven gaat samen met de technische universiteit van Eindhoven en een aantal bedrijven het allereerste bewoonbare huis realiseren wat gemaakt wordt door een 3D printer.  De huizen die gemaakt worden van 3D geprint beton gaan zich vestigen in een landschapspark in Eindhoven genaamd Bosrijk. Hier komen uiteindelijk vijf 3D geprinte woonhuizen te staan.

Wereldwijd leider

Het 3D printen van huizen is een innovatie die de toekomst van de woningbouw drastisch kan veranderen.  De betaalbaarheid, snelheid en duurzaamheid kan doormiddel van deze innovatie worden aangepakt. De TU Eindhoven is wereldwijd leider op het gebied van 3D Concrete Printing.

Daadwerkelijk bewoond

De vijf 3D geprinte woningen zullen ook daadwerkelijk bewoond worden. Dit betekent ook dat de huizen aan alle geldende bouwvoorschriften moeten voldoen en aan de eisen die de bewoners stellen. De eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning zal rond juni 2019 bewoonbaar zijn.

Innovatie in bouwsector

De woningen worden na elkaar gerealiseerd, hierdoor kan er onderzoek naar de techniek worden gedaan. Dit betekent dat er bij ieder nieuw huis gebruik kan worden gemaakt van de nieuwe inzichten. De eerste woning is een gelijkvloerse woning, deze zal niet ter plaatse worden geprint. De architecten willen graag het laatste huis, bestaande uit drie woonlagen, wel op locatie gaan realiseren. Wanneer dit lukt kan het een baanbrekende innovatie zijn binnen de bouwsector.

Ontwerp

Houben en Van Mierlo architecten hebben het ontwerp van de woningen gemaakt. De vormgeving is geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap.

Eerste 3D-geprinte woning van beton wordt gebouwd in Eindhoven
%d bloggers liken dit: