Het energieverbruik van kantoorpanden

Het energieverbruik van kantoorpanden is ongekend hoog. Dit energieverbruik valt op te splitsen in elektriciteit-en gasverbruik. Een gemiddeld kantoor heeft een grote van 590 m2  en een elektriciteitsbehoefte van 67.850 kWh. Het gasverbruik is bij een gemiddeld kantoor zo een 11.800 m3. Al eerder schreef ik over smartbuildings die veel automatische processen in het gebouw hebben. Deze geautomatiseerde processen en technologieën kunnen zorgen voor een lager energieverbruik.

Het energieverbruik moet naar beneden

De overheid heeft ook ondervonden dat het energieverbruik van kantoorpanden ongekende hoogtes heeft aangenomen. Zij willen duurzaamheid nastreven en hebben er dan ook voor gekozen om de regels aan te passen. Voor het jaar 2023 mogen gebouwen niet meer lager scoren dan een C. Dit is een waarde die is gekoppeld aan het energieverbruik van een pand. Voor panden met een scoren van D, E en F zijn enkel kleine aanpassingen vereist waardoor ze het minimum van een C kunnen halen. Denk aan het aanpassen van installaties in het pand, zoals de verlichting. Voor scores die lager scoren dan F zijn grotere aanpassingen nodig. Denk hierbij aan glas- en dakisolatie. De overheid streeft ernaar om in 2050 alle huishoudens en bedrijfspanden energie neutraal te laten draaien.

Mogelijkheden

Een nieuwe ontdekking heeft plaatsgevonden. Het is nu mogelijk om zonnepanelen te verwerken in kantoorgevels. Deze zonnepanelen draaien mee met de zon en kunnen licht doorlaten. Zie de panelen als een soort luxaflex die warmte om kan zetten in energie. Uit een eerder uitgevoerde test bleek dat er genoeg energie kon worden opgewekt om hele gebouwen mee te voeden. Er was zelfs energie over. Er zijn al een aantal andere manieren beschikbaar om jouw bedrijf duurzamer te maken. Zo kan je al gebruik maken met normale zonnepanelen en windmolens. Maar denk ook aan het rijden in elektrische auto’s.

Het is zeker aan te raden om een duurzamere bedrijfsvoering na te leven. Niet alleen omdat het moet van de overheid. Maar ook omdat het scheelt in kosten en omdat het goede branding is. En uiteraard doe je iets goeds voor het milieu, iets dat altijd een goede zaak is.

 

Het energieverbruik van kantoorpanden
%d bloggers liken dit: