Na 2024 geen asbestdaken meer

Door een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) zal het vanaf 31 december 2024 verboden zijn om een dak van asbest te hebben. Het stond in eerste instantie gepland voor 1 januari, dit is nu verplaatst doordat de landelijke sanering wat meer tijd zal vereisen.

Heel veel te saneren

Iedereen weet wel hoe schadelijk asbest kan zijn voor je gezondheid. Marcel van Hooijdonk vindt het zorgelijk dat er op dit moment in Nederland nog 80 miljoen vierkante meter dak uit asbest bestaat. In de afgelopen jaren is steeds ongeveer 10 miljoen vierkante meter gesaneerd. Om het doel 0% asbest te behalen moet het tempo dus iets meer worden opgeschroefd.

De overheid heeft 75 miljoen euro vrijgemaakt om de asbestdaken te vervangen. Van dat geld is nog maar 5 miljoen euro over. Te weinig dus om de rest van Nederland aan te pakken. Er wordt nu gepleit voor een fonds voor mensen die de vervanging niet kunnen betalen. Hier zal voor het einde van het jaar meer duidelijkheid over gegeven worden.

De risico’s van de maatregel

Door de invoering van de nieuwe wet vrezen Asbestverwijderende bedrijven dat er veel sprake zal zijn van illegale asbestverwijderaars. Deze illegale asbestverwijderaars werken vaak niet volgens de gebruikelijke veiligheidsvoorschriften waardoor er een risico ontstaat voor de gezondheid. De vereniging van asbestverwijderaars is van mening dat er te weinig tijd en geld is om een dusdanig groot project uit te voeren.

Gevolgen voor Marcel van Hooijdonk

Ook Marcel van Hooijdonk zal investeren in de panden waarbij dit noodzakelijk is. Gezondheid staat op de eerste plaats, er wordt dan ook niet bezuinigd op de kosten voor de verbouwing. Alle investeringen samen moeten zorgen voor een asbestvrije woonomgeving in Nederland.

Na 2024 geen asbestdaken meer