NHG-regeling wordt minder gekozen

NHG-regeling, de Nationale Hypotheek Garantie, wordt de afgelopen jaren steeds minder gebruikt bij het kopen van een huis. In het jaar 2012 werd 88% van de huizen nog gekocht met deze regeling. In het afgelopen jaar was dit nog maar 69%. Stichting Waarborgfonds Eigen Woning heeft onderzoek gedaan en bracht deze cijfers naar buiten.

NHG-regeling voorkomt risico

Wanneer je je huis wil verkopen terwijl het huis waterschade heeft opgelopen kan je blijven zitten met een restschuld. Om dit risico tegen te gaan is het mogelijk om gebruikt te maken van de NHG-regeling. Deze zekerheid maakt dat hypotheekverstrekkers bereid zijn om een rentekorting te geven. Deze korting kan oplopen tot zo een 0,6 procent. Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de organisatie achter de regeling, vraagt in ruil een premie van 1 procent van de aankoopwaarde van het huis.

Maximale hypotheek

Het maximale hypotheek bedrag is gelijk gesteld aan de waarde van de woning. Normaal was het hypotheek bedrag hoger, zodat er ruimte was voor eventuele verbouwingskosten en dus voor de NHG-regeling. De WEW is niet blij met het mindere gebruik van de lening. Dit zorgt er namelijk voor dat het geld dat kan dienen als vangnet, steeds in mindere maten aanwezig is. Zoals gezegd wordt het NHG geld terug verdiend met de korting op de rente gedurende de lening periode. Maar veel starters kiezen er niet voor om een NHG-regeling op te nemen in de koop, omdat het aanvankelijke bedrag te hoog is.

Niet alle woningen komen in aanmerking voor deze regeling. De maximale grens ligt bij huizen met een waarde van €245.000,-. Volgend jaar zal deze maximale waarde stijgen naar €265.000,-. Dit komt omdat de de huizenprijzen zijn gestegen. Wanneer er geïnvesteerd is energiebesparende voorzieningen dan zal de grens zelfs nog hoger komen te liggen. Een woning met deze voorzieningen kan maximaal een waarde hebben van €280.900,- om van de NHG-regeling gebruik te mogen maken.

 

NHG-regeling wordt minder gekozen
%d bloggers liken dit: