Record beleggingsvolume Nederlands vastgoed

In het eerste halfjaar van 2017 steeg het beleggingsvolume naar een recordhoogte. In Nederland kwamen de meeste investeringen uit het buitenland. In totaal is er voor 6,5 miljard euro geïnvesteerd in Nederlands vastgoed.

Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van PropertyNL Research. Op de laatste dag van het fiscale eerste halfjaar van 2017 werd nog voor 350 miljoen euro aan beleggingstransacties geregistreerd. In totaal waren er meer dan 500 transacties die goed waren voor het recordbedrag. De grootste 20 transacties waren samen goed voor iets minder dan de helft van de totale investeringen.

Ook het record voor de grootste single asset deal ooit is gezet in het afgelopen halfjaar. Het Atrium aan de Amsterdamse Zuidas werd door Icon Real estate verkocht aan de Franse belegger Amundi. Het kantorencomplex is gekocht ten behoeve van Zuid-Koreaanse beleggers. Nederland was erg populair bij de Aziatische investeerders. Het Chinese conglomeraat Anbang kocht in Utrecht het Hojel City Centre 1 voor 102 miljoen euro. Eerder kocht het ook al het Doubletree Hilton Amsterdam voor 350 miljoen euro.

Kantoorbeleggers maken comeback

Uit een rapport van JLL over Europese kantoorinvesteringen bleek dat de kantoorbeleggers terug aan het komen zijn in 2017. Vorig jaar werd er in Europa al een record gezet. Toen kwamen de investeringen in kantoren uit op 81,3 miljard euro. In Nederland is te zien dat de grootste investeringen in kantoren vooral vanuit Azië en de Verenigde Staten komen. Er is sprake van een beperkt aanbod bij een groeiende vraag. Het rendement is dus erg hoog.

Kleine rol Nederlandse beleggers

De Nederlandse beleggers hebben een relatief kleine rol gespeeld op de beleggingsmarkt in het afgelopen halfjaar. De vastgoedbelegger Orange Capital Partners (OCP) kocht voor 150,9 miljoen euro de winkelportefeuille van NSI. De beleggers Spoorwegpensioenfonds en Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer waren goed voor een grote vastgoeddeal. Zij kochten samen 330 vrije sector huurwoningen in het Galaxy Tower project. In totaal was de deal goed voor 110 miljoen euro.

NSI was betrokken bij grote retaildeals. Naast de eerdergenoemde deal met OCP werd er ook 114 miljoen euro aan retail verkocht aan Kingfisher Real Estate uit het Verenigd Koninkrijk. Het Zwitserse Zurich Insurance Group zorgde voor de grootste retail deal. De nieuwbouwpanden aan Rokin 21 en 49 werden voor 200 miljoen euro van Ivy Group gekocht.

Logistiek vastgoed

Door de opkomst van e-commerce is logistiek vastgoed steeds interessanter. In totaal wisselde meer dan 1,5 miljard euro aan logistiek vastgoed van eigenaar. De grootste deal was een overname van een joint venture van M7 Real Estate en Blackstone. Zij kochten een combinatie van een Nederlandse en Duitse portefeuille. De totale waarde was 1,28 miljard euro, waarvan 302 miljoen euro voor het Nederlandse deel werd betaald.

Tekort op de woningmarkt

Op de woningmarkt blijft de vraag op toplocaties sterk toenemen. Het gebrek aan aanbod zorgt echter voor het uitblijven van transacties. Uit een rapport van Capital Value blijkt dat er een tekort van 178.000 woningen is. De schatting is dat dit tekort in 2018 uit zal groeien tot 200.000 woningen. Vorig jaar werd er, veelal door Nederlandse institutionele beleggers, voor 4 miljard belegd op de woningmarkt. Dit jaar zeggen beleggers bij elkaar 6 miljard beschikbaar te hebben, maar door het gebrek aan aanbod zal er waarschijnlijk een deel de Nederlandse grenzen overgaan.

Record beleggingsvolume Nederlands vastgoed