Trends in de vastgoedsector

Trends toegelicht

In het jaarlijkse rapport dat Deloitte heeft uitgebracht, zijn de de grootste trends samengesteld die zichtbaar zijn in de vastgoed wereld. Hierbij wordt ook gekeken naar mogelijke kansen en bedreigingen. Hier zijn een aantal van deze trends toegelicht.

Data standaardisatie

De financiële waardering van onroerend goed wordt meer en meer gestandaardiseerd. Dit maakt dat steeds makkelijker en sneller de waarde van onroerend goed kan worden bepaald. Deloitte verwacht dat bedrijven in de toekomst gemakkelijker informatie kunnen gaan delen.

Smartbuildings

Gebouwen worden steeds slimmer. Er worden steeds meer technologieën gebruikt in gebouwen die zorgen voor automatisering. Denk bijvoorbeeld aan verlichting en verwarming. Ook de  luchttoevoer en de beveiliging worden ondersteund met technische systemen. In de toekomst kunnen deze gebouwen meer concurrentievoordelen bieden, vooral omdat deze gebouwen veel energie bewuster zijn. Aan de andere kant staat wel dat de vastgoedsector nu te maken kan krijgen met cybercriminaliteit.

Aangepaste mobiliteit

Door de toename van gezamenlijk rijden, vind er een verandering plaats in de mobiliteit. Minder mensen kopen een auto in de grote stad. Dit maakt dat woningen minder parkeerplaatsen nodig hebben. Hiermee moet rekening worden gehouden door stadsplanners.

Crowdsourcing

Crowdsourcing neemt steeds meer toe. Crowsourcing gaat er vanuit dat een groep mensen gezamenlijk kunnen functioneren als een probleemoplossend orgaan. Deloitte verwacht dat door de toename steeds minder vaste werknemers nodig zijn. Dit heeft ook zo zijn effect op gebouwen en kantoorruimtes. Zo zal er minder behoefte zijn aan kantoorruimten, maar meer behoefte aan een flexibele werkomgeving.

Smartcities

We hebben het net al gehad over smartbuildings, maar ook hele steden kunnen meer “smart”worden. Door de verbetering in het verzamelen van data is het beter mogelijk om ruimtelijk te plannen. Zo kan er straks veel effectiever om worden gegaan met ruimte in de steden. In de stad Rotterdam wordt er zelfs al gewerkt aan het maken van een 3D-model van de stad.

 

Trends in de vastgoedsector
Tags:     
%d bloggers liken dit: